Înapoi

Monica Andronescu - Folclor far' de libertate, recenzie a lucrării "Folclorul detentiei" publicată în "Ziua", nr. 4268 din 26 iunie 2008.
Sursa web: http://www.ziua.net/display.php?data=2008-06-26&id=239328Folclor far' de libertate

de Monica AndronescuMarian Munteanu a elaborat un senzational studiu despre literatura populara in regim de detentie

"Tema detentiei, prezenta in straturile stravechi ale mitului si sacralitatii, insoteste umanitatea de peste timp si loc, prin opere care participa decisiv la alcatuirea palierului de varf al culturii universale. Sursa de inspiratie si tema, ea insasi de ampla anvergura, temnita a constituit referentialul predilect pentru transferul literar al intrebarilor si nelinistilor resimtite ori de cate ori cugetarea omeneasca a poposit in preajma ideii de libertate", isi deschide Marian Munteanu amplul studiu intitulat "Folclorul detentiei" aparut la Editura Valahia, colectia Randuiala.

O lume intreaga se afla cu­prinsa in volumul "Folclorul detentiei" pe care Marian Munteanu, (ucenic al lui Petre Tutea si el insusi arestat in mai multe randuri intre 1988 si 1990, in perioada studentiei, pentru "propaganda crestina, ostila ideologiei marxist leniniste" si detinut politic in inchisoarea Jilava), il lanseaza pe piata de carte din Romania. Pornind de la ideea ca de-a lungul istoriei au existat o serie de personalitati, sau personaje, care au trecut prin experienta inchisorii, fara de care multe pagini de literatura ar fi ramas nescrise, Marian Munteanu construieste un studiu in care aduna literatura populara nascuta de-a lungul veacurilor de privarea de libertate. Dupa numeroase cercetari in domeniu (intre 1999 si 2006 a predat la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti cursuri de etnologie, folclor si istoria religiilor), autorul deschide acum un drum deloc strabatut in literatura romana, adunand laolalta doine, stri­gaturi, cantece batranesti, povesti, teatru popular, ghicitori si vorbe din care razbate acelasi zgomot al lanturilor grele si al usilor zavorate. Pornind de la cuvintele lui Richard Wurmbrand, "Sa fi stat cu anii in inchisoare nu e o nenorocire. Dar e o nenorocire sa fi stat ani lungi in inchisoare si sa nu fi invatat din asta.", volumul nu isi propune neaparat sa deschida o noua perspectiva asupra experientei detentiei, ci, mai degraba, sa traseze o istorie a literaturii folclorice nascute din si in spatele "usilor inchise". Cercetarea isi propune sa introduca tema detentiei si a "ingradirii libertatii" in instrumentarul stiintelor etnologice, fiind identificat si descris modul in care fenomenul privarii de libertate este receptat si evaluat la nivelul unei comunitati traditionale. Astfel, spre deosebire de abordarile de pana acum, limitate la aria fenomenului strict penitenciar sau infractional, fenomenul privarii de libertate este tratat din perspectiva perceptiei general comunitare, cu aplicabilitate la vechea civilizatie sateasca din intreaga arie a romanitatii orientale. Incadrata mai intai morfologic, fiind exemplificate si comentate modurile de reflectare corespun­za­toare diferitelor forme de privare de libertate cunoscute in viata satului arhaic (sclavia, ca­tanie, captivitate rituala sau surghiun), detentia este apoi analizata din perspective distincte. Studiul este insotit si de un corpus de texte acoperind integral genurile si speciile folclorice "de la Marea Adriatica pana dincolo de Nistru si din Muntii Pindului pana in Carpatii Padurosi si Podolia".

Aducand in discutie lunga istorie a incarceratilor, incepand cu lanturile lui Prometeu, continuand cu supliciul lui Sisif si apoi, martiriul sfintilor intemnitati intru Hristos, Marian Munteanu deschide, in Argumentul lucrarii, mai multe drumuri ducand toate catre taina pe care inchisoarea o lasa in inima celui inchis. "Cat din flacara protestatara a tanarului Friedrich Schiller a fost intetita intre zidurile inchisorii militare in care a stat inchis dupa lansarea celebrei sale piese <<Hotii>>? Cum ar fi evoluat literatura poloneza daca, spre exemplu, Adam Mickiewicz nu ar fi cunoscut, in anii studentiei, experienta dura a inchisorilor imperiului tarist? Si nu din aceeasi <<casa a mortilor>> s-a intors, profund marcat, dar si imbogatit spiritual, cel ce va deveni coplesitorul reper al literaturii universale, Dostoievski?"

Incheindu-si argumentul prin cuvintele eliberatoare ale Sfantului Ioan Evanghelistul, "si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi", Marian Munteanu isi invita cititorul la un frumos pelerinaj literar atragand in acelasi timp atentia ca "istoria artei cuvantului poate fi, si ea, o istorie a privarii de libertate. (...) Oare nu acelasi drum al suferintei, nedreptatii si umilintei pamantene a fost parcurs de insusi Logosul intrupat?".


Monica Andronescu - Folclor far' de libertate, recenzie a lucrării "Folclorul detentiei" publicată în "Ziua", nr. 4268 din 26 iunie 2008.
Sursa web: http://www.ziua.net/display.php?data=2008-06-26&id=239328

SUS