Inapoi

Simona Ionescu, "Drumul Crucii" - momentul in care Marian Munteanu a adus Basarabia Acasa - articol publicat in "Evenimentul zilei" din 29.03.2016.
Acceseaza link-ul: (aici).

"Drumul Crucii" - momentul in care Marian Munteanu a adus Basarabia Acasa

de Simona Ionescu

Chiar daca, in urma cu 24 de ani, Basarabia s-a contopit cu patria-mama doar simbolic, ziua de 27 martie 1992 trebuie sa ramana consemnata in analele istoriei ca o zi sfanta pentru romani. Am fost atunci, ca reporter la unul din marile ziare nationale, un umil cronicar a ceea ce am numit "Lungul drum al tinerilor basarabeni catre Casa".

Ei, frumosii in camese albe de pe ambele parti ale Prutului, si-au botezat marsul "Drumul Crucii".

Cati dintre bucuresteni isi mai amintesc azi de acel 27 martie, cand o procesiune alba, in forma de cruce, a taiat Capitala sub ropote de aplauze?

Cati romani isi amintesc ca in fruntea tinerilor era Marian Munteanu si ai lui studenti?

Relatarile despre evenimentele acelor ani nu se gasesc pe net, ci doar in arhiva ziarelor din biblioteci.

De aceea o sa reiau pasaje din reportajul scris in urma cu 24 de ani. Un infim omagiu adus unui moment in care s-a ratat politic o apropiere mai profunda intre Bucuresti si Chisinau, o vrednica amintire pentru ca duminica, 27 martie 2016, la Chisinau, peste 50.000 de persoane s-au stans intr-un miting, cerand unirea Basarabiei cu Romania. La Bucuresti a fost liniste.

Cum au facut studentii de la Chisinau si Bucuresti primii pasi spre unire

"27 martie 1992. Plecati din Chisinau, din fata monumentului lui Stefan cel Mare, cei 30 de tineri au ajuns, la ora 9.00, la prima poarta a Bucurestiului: aeroportul Otopeni. Erau asteptati de politisti din Serviciul Circulatie al Capitalei, Asociatia Cadrelor Militare de la Otopeni, filiala "Ion Antonescu" a Asociatiei ProBasarabia si Bucovina. Elevi basarabeni, care invata in Romania, i-au intampinat cu aplauze si cantec de fanfare. Am vazut militari cu ochii in lacrimi, romani si romance imbratisand si sarutandu-si fratii veniti de departe.

La padurea Baneasa, grupul de basarabeni, purtatori de cruce, a fost asteptat de un grup de tineri condus de Marian Munteanu, liderul partidului "Miscarea pentru Rom?nia". In jurul orei 11.30, s-a ajuns in Piata Presei Libere, iar de aici s-a inaintat catre Arcul de Triumf. Sub Arcul sperantelor noastre, primarul sectorului 1, Flor Pomponiu, i-a primit pe tineri cu paine si sare. A fost oficiata o mica slujba religioasa pentru intregirea neamului. Apoi, multimea a cantat cu emotie "Cu noi este Dumnezeu".

La ora 12.15, coloana a trecut prin fata ambasadei Federatiei Ruse. Un numar de cica 50 de jandarmi si politisti formasera zid viu in fata institutiei asaltata doar de strigatul "Jos cizma de pe Basarabia!"

Prin dreptul Guvernului s-a trecut, am spune, cu totala indiferenta. Este un moment de respiro, in care unul dintre organizatorii marsului "Drumul Crucii" pe teritoriul Romaniei ne spune ca este foarte greu de pastrat echidistanta fata de politie, deoarece pe traseu s-a incercat atragerea lor de catre unele partide politice.

"Nu spun ca nu este bine ca partidele politice sa fie prezente. E bine ca sunt alaturi de noi, dar sa nu fim folositi pentru campanie electorala"


Pe masura ce se patrunde catre centrul orasului, randurile coloanei se ingroasa. In Piata Revolutiei, participantii sunt asteptati de cateva sute de persoane ce flutura flori sau portretul Regelui Mihai. Se scandeaza "Basarabia, pamant romanesc!" si "Romania Mare!". Crucea vie patrunde in Piata intr-un careu in care alaturi de cativa basarabeni, se afla si Marian Munteanu.

S-a renuntat la depunerea unei coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu din fata Ateneului Roman si sutele de oameni strabat Calea Victoriei, indreptandu-se catre Patriarhie, unde va fi oficiata o slujba religioasa de catre Sfintia Sa Prea Fericitul Teoctist.

La ora 15.30 participantii ajung la capatul traseului: Piata Universitatii. Erau asteptati aici de mii de oameni. Se putea citi pe pancarte: "Liceul Dante Alighieri", 'Solidaritatea Universitara", "Partidul Alianta Civica', "Organizatia de tineret a P.N.T.C.D.".

O noua slujba pentru reintregirea neamului este tinuta de un sobor de preoti la Troita, acoperita in aceasta zi de flori.

"Binecuvanteaza Doamne, pamantul pe care mosii si stramotii nostri l-au sfintit cu credinta si prin jerfa lor, cu lacrimile si cu sudoarea lor. Reintregeste, Doamne, si ocroteste intreg pamantul romanesc in care zac osemintele parintilor nostri si binecuvanteaza legatura duhovniceasca dintre generatiile care te-au marit in acelasi grai si in aceeasi credinta".

Din miile de piepturi, rasuna "Tatal nostru". In jurul Troitei, toata lumea ingenunchiaza. Inclusiv politistii care protejau lantul uman format de tinerii basarabeni. Incepe sa ploua. Romanii plang. Organizatia "Jilava 21-22" depune coroane de flori si aprinde lumanari.


Dintre personalitatile bucurestene, doar colonelul Nicolae Nitu se afla in dubla calitate: de comandant al trupelor de politie din Bucuresti si de tata al carui copil a fost ucis de gloante in timpul Revolutiei. Cu siguranta, cea de-a doua calitate primeaza, caci are ochii umezi de lacrima durerii.

Din balconul Universitatii vorbeste presedintele Ligii Studentilor din Chisinau, dl. Valeriu Manea, care aduce la cunostinta ca studentii din Basarabia au devenit membri ai Ligii Studentilor din Romania. Ultimul cuvant al tinerilor basarabeni a fost adresat intregii natiuni: "Drumul Crucii se opreste aici. Tineretul roman este hotarat sa mearga inainte.

Vom construi un stat roman reintregit si puternic, care sa fie un loc de seama al Europei. Nu vom obosi niciodata sa afirmam ca Scoala, Biserica si armata reprezinta garantiile existente ale statului si poporului nostru. Fie ca aceasta miscare a noastra prin trupul tarii sa fie demers pentru nasterea unei generatii noi pentru Romania. Asa sa ne ajute Dumnezeu!".

La ora 16.30 cei 30 de tineri de dincolo de Prut s-au imbarcat intr-un autocar pus la dispozitie de O.N.T. si au parasit Piata Universitatii."

Asa s-a incheiat un mars al nazuintei. Presedintele Ion Iliescu, mult prea apropiat de Moscova sau mult prea temator, a ratat atunci sa faca macar un minim gest istoric: sa participe la marsul uniunii!

Simona Ionescu, "Drumul Crucii" - momentul in care Marian Munteanu a adus Basarabia Acasa - articol publicat in "Evenimentul zilei" din 29.03.2016.
Acceseaza link-ul: (aici)
.


SUS