Înapoi

Ion Dodu Balan, O lucrare de referinta pentru mai multe stiinte umaniste – recenzie publicata în Analele Universitatii “Spiru Haret”, seria Filologie, Limba si literatura româna, nrIon Dodu BALAN – recenzie publicata în Analele Universitatii “Spiru Haret”, seria Filologie, Limba si literatura româna, nr. 8, 2007, 9, 2009, p. 279.



O lucrare de referinta pentru mai multe stiinte umaniste

de Ion Dodu Balan


Din studentie, Marian Munteanu, autorul monumentalei lucrari Folclorul detentiei, membru activ si marcant al Cenaclului de Etnologie si Folclor de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, avea preocupari statornice pentru studiul disciplinelor din denumirea cercului frecventat, preocupari nu doar teoretice livresti, de biblioteca, ci si practice prin cercetari nemijlocite īn mediul rural.
Īmprejurari biografice din 1989 īncoace, detentia pe care a suferit-o, i-au orientat cercetarea spre o tema putin cercetata pāna la el, finalizata īn teza de licenta: Poezia rezistentei, publicata īn anul 1991, si Folclorul detentiei - Ideea de libertate īn cultura traditionala romāneasca, tema lucrarii sale de doctorat, luat cu magna cum laudae, publicata īn 2005.
Studentul serios pe care l-am cunoscut bine, ca sef de catedra si ca Rector al Universitatii cānd, īn 1989 devenise liderul studentilor, avea fata de dascalul sau o comportare demna, curajoasa, ceea ce a facut sa ne pastram relatiile bune, strict didactice si stiintifice.

Iata, cercetatorul pasionat si devotat obiectului cercetat cu mijloace obiective, dupa toate cerintele stiintelor umaniste moderne, face sa apara, la Editura Valahia, o lucrare de circa 1200 de pagini: Folclorul detentiei. Formele privarii de libertate īn literatura poporana. Studiu tipologic, antologie de texte si glosar.
Tema este īn mare masura inedita si actuala, elaborata cu acribie si rigoare de folclorist si etnolog, de istoric literar si de filolog. O lucrare monumentala de referinta, de o exceptionala originalitate prin viziunea si conceptia sa, inedita prin arhitectonica ei si structurarea materialului folcloric, īn partea de antologie, si prin temeinicia stiintifica fina a comentariilor si din amplul studiu introductiv.
De remarcat e felul propriu, analitic si critic, īn care asimileaza bibliografia de specialitate, bogata si variata, de natura folclorica, etnografica, etno-juridica, lingvistica si paremiologica.

Lucrarea este o impunatoare enciclopedie a vietii traditionale rurale, a mentalitatii populare, marturisita de creatorul popular īn folclorul detentiei, pe toata aria lui tematica si īn toate speciile - de la doine, strigaturi, ghicitori, proverbe la cāntece batrānesti, balade, povesti, legende (istorice, mitologice, hagiografice, etiologice), snoave, basme, obiceiuri, credinte si farmece, descāntece, pāna la mai putin cunoscutul teatru popular.
Glosarul īmplineste cu prisosinta caracterul enciclopedic al cartii prezentate ca si capitolul „Cuvinte si īntelesuri" care īnlesneste īntelegerea profunda a notiunilor din folclorul detentiei.
Anumite date din biografia autorului i-ar putea duce cu gāndul pe cei ce nu cunosc temeinica lui pregatire intelectuala, din anii studentiei, cariera sa universitara cu totul remarcabila, activitatea de culegator si cercetator al creatiei populare īn tovarasia unor straluciti etnologi si folcloristi, profesorii Mihai Pop, Nicolae Constantinescu, Silviu Angelescu, i-ar putea duce, asadar, cu gāndul la o tema foarte īngusta: la folclorul detentiei politice pe care a suportat-o autorul īnsusi. O asemenea judecata ar fi o crasa eroare, īntrucāt Marian Munteanu se prezinta ca un veritabil om de stiinta care, īn lucrarea sus-mentionata, reflecta drama tuturor celor care au suferit privarea de libertate, detentia de-a lungul unei amare si mastere istorii, felul īn care ei īnsisi si-au spovedit credintele, suferintele, nelinistile sufletesti īn remarcabile valori estetice.

Lucrarea doctorului īn etnologie si folclor, Marian Munteanu, este ispititoare pentru curiozitatea cunoasterii, placuta la lectura si folositoare multor discipline si vorba poetului latin: „Omni punctum tullit qui miscuit utile dulci". Toata pretuirea, am zice romāneste, o merita cel ce amesteca placutul cu folositorul. Lucrarea e folositoare etnologilor, folcloristilor, istoricilor, lingvistilor si, īndraznesc sa afirm, īndeosebi, specialistilor din domeniul dreptului. Arhitectonica lucrarii lui Marian Munteanu este structurata pe teme inteligent structurate de autor din imensul material folcloric, cules de-alungul anilor de pe tot teritoriul Romāniei Mari si de la romānii din tarile vecine. E vorba de: formele privarii de libertate (dupa criteriul formal, al jurisdictiei, al motivatiei, institutional) rapirea, captivitatea profilactica, surghiunul, captivitatea rituala, catania, prizonieratul, sclavia, detentia penitenciara, toate reflectate īn bogata si variata creatie populara.
Cercetarea lui Marian Munteanu identifica, descrie si exemplifica prin texte reprezentative felul īn care fenomenul privarii de libertate este receptat si evaluat īn comunitatile traditionale.

Remarcam faptul ca autorul acestei lucrari extinde mult si cu folos pentru stiintele etnologice sfera notiunii de penitenciar si infractional, fenomenul privarii de libertate fiind cercetat din unghiul perceptiei general comunitare si aplicat mentalitatilor din vechea civilizatie rurala de la noi si din toata aria romanitatii orientale.
Glosarul cu care autorul filolog īnsoteste textele antologate este de real folos cititorului si cercetatorului din zona unor discipline precum filosofia culturii, sociologia, penologia, etica si teologia.

Lucrarea lui Marian Munteanu Folclorul detentiei... este un model de redactare moderna, de folosire īntr-o viziune unitara a metodelor de cercetare din variate discipline īnrudite.


Ion Dodu Balan, O lucrare de referinta pentru mai multe stiinte umaniste – recenzie publicata în Analele Universitatii “Spiru Haret”, seria Filologie, Limba si literatura româna, nrIon Dodu BALAN – recenzie publicata în Analele Universitatii “Spiru Haret”, seria Filologie, Limba si literatura româna, nr. 8, 2007, 9, 2009, p. 279.

SUS